Program

 Dzień w Zagrodzie (przykładowy):

9.00 Przyjazd, oprowadzenie po zagrodzie, krótkie szkolenie BHP,  podział na grupy (jeżeli jest to konieczne).

9.30 Gr I – Warsztaty równowagi/ Grupa II – warsztaty do wyboru (wybrane z katalogu przez grupę)

11.00 – 11.30 – przerwa śniadaniowa i spotkanie ze Stachem Wróblewskim: kanapki we własnym zakresie (kompot lub ciepła herbata – zapewniamy)

11.30 Gr II – Warsztaty równowagi/ Grupa I – warsztaty do wyboru (wybrane z katalogu przez grupę)

13.00 Zajęcia rekreacyjne – zabawy ze zwierzętami, gry na świeżym powietrzu, ognisko.

ok. 14.00 Zakończenie

 WARSZTATY – katalog

 Dzieci i młodzież

 Zajęcia dostosowujemy do potrzeb wiekowych uczestników. Grupa liczy do 15 osób (w przypadku większej liczby uczestników dzielimy się na mniejsze grupy). Czas trwania: 45 – 60 min.

  • Warsztaty równowagi

Realizowane z oparciu o funkcjonujący system aquaponiczny – jedyna w Polsce uprawa tego typu.  Zajęcia odbywają się w Laboratorium. Wodna uprawa roślin jadalnych (w tym przypadku różnych odmian sałaty) pozwala zapoznać się z zasadami działania zamkniętego ekosystemu. Uczestnicy zajęć mają podgląd we wszystkie  zachodzące w nim procesu.  Uprawa jest w 100% ekologiczna i przyjazna środowisku.


  • Katalog warsztatów tradycji (do wyboru):

  • Warsztaty tradycyjnego rękodzieła

Zabawki jak dawniej. Do wyboru materiał, z którego powstaną dzieła: drewno, glina, szmaciane gałganki, kolorowa wełna, słoma i bibuła. Uczestnicy wykonają proste zabawki drewniane, lalki motanki, gliniane gwizdki, pająki i słomiane ozdoby, utkają proste podstawki pod kubek lub zakładki do książki. Zajęcia są dostosowane do wieku i możliwości grupy.

Program wszystkich zajęć jest dostosowany do wieku i możliwości grupy.

Współprowadzenie: twórczyni ludowa Pelagia Grabowska. Stworzone w ramach zajęć zabawki uczestnicy zabierają ze sobą.


  • Warsztaty tradycji kulinarnej

Wypieków tradycyjnych – chleba i podpłomyków oraz, na specjalne życzenie – pizzy, połączone z degustacją. W ramach warsztatów uczestnicy dowiadują się jak powstaje chleb: przechodzą cały cykl produkcyjny, poznają proste narzędzia tradycyjnie wykorzystywane do przygotowania zboża, mąki i wypieku chleba. Na zakończenie razem z prowadzącym przygotowuję podpłomyki, które są wypiekane w piecu chlebowym.  Następnie odbywa się degustacja wypieków. Podpłomyki serwujemy z serkiem wiejskim i z miodem/dżemem lub szczypiorkiem.

  • Warsztaty ekologiczne:

Sitodruk z wykorzystaniem toreb bawełnianych, wielorazowego użytku z nadrukiem inspirowanym tradycyjną wycinanką.  Współprowadzenie: twórczyni ludowa Pelagia Grabowska.


  • Warsztaty artystyczne:

Zajęcia plastyczne z wykorzystaniem mozaiki użytkowej. Przygotowanie ładnych zdobień na przedmiotach użytkowych: doniczkach, ramkach do zdjęć, kubkach. Prace mogą być świetnym prezentem dla najbliższych.


  • Rekreacja i animacja:

Tradycyjne gry i zabawy.  Rozgrywki drużynowe.  Ognisko.


  • Warsztaty śpiewu tradycyjnego

Prowadzone przez profesjonalną instruktorkę  z wieloletnim doświadczeniem, Elżbietę Rojek.


Dorośli:

  • Warsztaty z uprawy aquaponicznej

Całodzienny warsztat przybliżający sposób funkcjonowania uprawy aquaponicznej. Obok wiedzy teoretycznej uczestnicy poznają działanie systemu aquaponicznego – od wyboru odmiany i rodzaju roślin, poprzez przygotowanie sadzonek i zasady uprawy.